Zielona herbata koi nerwy
Listki po zerwaniu z krzewu od razu są suszone. Nie przechodzą procesu fermentacji. Herbata zielona daje napar o słomkowym, zielonozółtym kolorze. Od stuleci popularna jest w Chinach, dlatego herbaty zielone pochodzą głównie z tego kraju.
Na uznanie zasługuje Yunan Green, którą podobno produkuje się od 1700 lat. W Japonii papularna jest Sencha o delikatnym smaku, bogata w witaminę C.
Wielką zaletą zielonej herbaty jest zapobieganie chorobom układu krążenia. Obniża bowiem stężenie cholesterolu i hamuje odkładanie blaszek miażdżycowych w tętnicach. Korzystnie więc wpływa na serce i naczynia krwionośne.
Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, warto się po nią sięgać w okresie wiosennego osłabienia. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn. Łagodziteż nadkwasność żołądka. Niektórzy uważają, że zapobiega nawet wrzodom. Lekko orzeżwia, jednocześnie kojąc nerwy i wyciszając psychikę.