Czy wiesz co jesz? Makaron kolejnym bohaterem kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”.


2016-04-28
Skąd pochodzi makaron? Pewnie większość odpowie bez wahania – Włochy. Otóż nie! Długie kawałki ciasta gotowane w wodzie były popularnym daniem w Chinach już 2000 lat przed naszą erą.

O tym jak mało wiemy o jednym z najbardziej popularnych składników potraw świadczy również fakt, jak wiele osób wyklucza go ze swojej diety z obawy o jego wpływ na szczupłą sylwetkę. Naszą wiedzę o makaronie i innych produktach zbożowych możemy jednak poszerzyć, dzięki trwającej właśnie kampanii  „Zboże smakuje i inspiruje”, która dostarcza również kulinarnych wskazówek na smakowite dania z pastą w roli głównej.

Przeczytaj również:

Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że większość Polek nie jest świadoma bogactwa składników, jakie kryje w sobie makaron.  Blisko 60% respondentek wskazuje węglowodany, jako główny składnik tego produktu zbożowego.[1] Makarony mogą być jednak jednym z doskonałych źródeł składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, mangan, fosfor czy żelazo.

Makaron wytwarzany jest z mąki z pszenicy twardej (durum), bądź z mąki z pszenicy zwyczajnej i produkowany jest w wersjach jajecznych lub bezjajecznych. Makarony pełnoziarniste zawierają mangan i fosfor, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego naszego organizmu. Oznacza to, że w połączeniu ze zdrowym trybem życia i przy zachowaniu zbilansowanej diety makarony są jednym z niezwykle cennych źródeł energii, nawet dla osób dbających o figurę! Produkty zbożowe, w tym makarony nie przez przypadek znalazły się na podium Piramidy Zdrowego Żywienia opracowanej przez IŻŻ. Zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, powinny stanowić podstawę naszej diety przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

 

Polki przebadane na potrzeby kampanii deklarują, że makaron najczęściej gości u nich na stołach jako podstawa obiadu – przeważnie w formie spaghetti lub świderków.[2]  O tym z jakimi składnikami warto jest go łączyć wyjaśnia  ekspert:

 

Makaron nie musi być nudny i kojarzyć się tylko z kilkoma najpopularniejszymi składnikami, z którymi zwykle jest łączony. Sposobów na ciekawe dania z makaronem w roli głównej jest mnóstwo, a dodatkowo są one często bardzo proste w przygotowaniu. Najlepszym dodatkiem do makaronu są sezonowe warzywa, chude mięsa i świeże przeciery warzywne z przyprawami np. bazylią czy oregano. Danie warto polać odrobiną oliwy, dodać czosnek i mamy na talerzu smak słonecznej Italii w najlepszym wydaniu dodaje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

 

„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii

 

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

 

Makaronowe inspiracje Ani Jelonek:

Makaron świderki z warzywami i serem

 

  • 100 g makaronu świderki
  • 100 g szparagów lub fasolki szparagowej 
  • 80 g sera mozzarella lub gorgonzola
  • 3 łyżki pestek dyni oraz słonecznika
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki posiekanej rukoli
  • 4 łyżki tartego sera pecorino
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • Maliny (10 szt.) lub pomidorki koktajlowe

 

Przygotowanie:

  • Zagotować wodę, wrzucić makaron, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie dodać do makaronu pokrojoną fasolkę lub szparagi  (na ok. 7 minut przed końcem gotowania).
  • Gdy makaron i fasolka będą miękkie, odcedzić je na sitku, włożyć z powrotem do garnka.
  • Dodać pokrojony na kawałki ser mozzarella  i wymieszać. Dodać pestki dyni oraz słonecznika zrumienione na patelni, oliwę.
  • Wymieszać, nałożyć na talerze, posypać rukolą , tartym serem oraz malinami lub pomidorkami koktajlowymi.

 

Sałatka z makaronem, jajkiem i serem

 

2 porcje

 

  • 2 jajka
  • 100 g sera typu mozzarella (kuleczki)
  • 1/4 sałaty lodowej
  • garść rukoli
  • 4 rzodkiewki
  • 1/4 ogórka szklarniowego
  • 1 czerwona papryczka  chili
  • kiełki mieszane (garść)
  • szczypiorek i natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • makaron pełnoziarnisty penne 100 g

 

Sos: 

  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sera fromage

 

Przygotowanie:

  • Jajka ugotować: włożyć do ciepłej wody, zagotować i od tego momentu liczyć 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek.
  • Sałatę i rukolę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterki. Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka oraz cienko pokrojoną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki), kolki mozzarelli , posypać szczypiorkiem, natką oraz mixem kiełków, dodać ugotowany makaron. Polać sosem: w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu.  Polać sałatkę sosem.

 

 

 

 

 

Makaronowe inspiracje Piotra Ceranowicza:

 

Makaron świderki z pesto z jarmużu oraz serkiem mascarpone 

 

Składniki (4 porcje):

 

·                    Makaron świderki

·                    Jarmuż  150 g (liście bez łodyg)

·                    100 g twardego sera typu parmezan

·                    2 ząbki czosnku

·                    100 ml  oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno

·                    100 g mascarpone

·                    Sól, pieprz

·                    olej

 

Przygotowanie:

 

·                    50 g jarmużu smażymy w głębokim oleju by powstały chipsy następnie osączamy je na papierowym ręczniku  i posypujemy solą

·                    Do miski miksera przekładamy pozostały  jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni (30 g) i  miksujemy powoli dolewając olejd.mazurek@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 95

 

Marta Gryglewicz

Partner of Promotion

e-mail: m.gryglewicz@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 83

 

Joanna Tomaszewska

Krajowa Federacja Producentów Zbóż

e-mail: biuro@kfpz.pl

tel. 667 958 199667 958 199

 

O Krajowej Federacji Producentów Zbóż:

 

Krajowa Federacja Producentów Zbóż jest apolityczną, samofinansującą się organizacją rolniczą, reprezentującą interesy polskich producentów zbóż.

 

Od 2003 r. walczy o prawa ekonomiczne, socjalne i kulturowe swoich członków. Wśród działań strategicznych można wymienić: organizowanie kooperacji branżowej pomiędzy zrzeszonymi w Federacji, wymianę doświadczeń agrotechnicznych i rynkowych, a także zwiększenie możliwości alternatywnego zagospodarowania zbóż oraz eksportu.

 

Członkami Federacji są:

1.                  Rolnicze Zrzeszenia i Stowarzyszenia Branżowe,

2.                  Spółki prawa handlowego,

3.                  Rolnicze Spółdzielnie,

4.                  Grupy Producenckie wszelkich form prawnych,

5.                  Gospodarstwa rodzinne.



[1]   Na podstawie wyników badania ilościowego, przeprowadzonego przez KB Pretendent na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” w marcu 2016 na próbie 241 kobiet w wieku powyżej 25 lat.

[2]   Na podstawie wyników badania ilościowego, przeprowadzonego przez KB Pretendent na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” w marcu 2016 na próbie 241 kobiet w wieku powyżej 25 lat.



Nadesłał:

Partner of Promotion

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl