Czy wiesz co jesz? Makaron kolejnym bohaterem kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”.
Skąd pochodzi makaron? Pewnie większość odpowie bez wahania – Włochy. Otóż nie! Długie kawałki ciasta gotowane w wodzie były popularnym daniem w Chinach już 2000 lat przed naszą erą.
O tym jak mało wiemy o jednym z najbardziej popularnych składników potraw świadczy również fakt, jak wiele osób wyklucza go ze swojej diety z obawy o jego wpływ na szczupłą sylwetkę. Naszą wiedzę o makaronie i innych produktach zbożowych możemy jednak poszerzyć, dzięki trwającej właśnie kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”, która dostarcza również kulinarnych wskazówek na smakowite dania z pastą w roli głównej.
Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że większość Polek nie jest świadoma bogactwa składników, jakie kryje w sobie makaron. Blisko 60% respondentek wskazuje węglowodany, jako główny składnik tego produktu zbożowego.[1] Makarony mogą być jednak jednym z doskonałych źródeł składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, mangan, fosfor czy żelazo.
– Makaron wytwarzany jest z mąki z pszenicy twardej (durum), bądź z mąki z pszenicy zwyczajnej i produkowany jest w wersjach jajecznych lub bezjajecznych. Makarony pełnoziarniste zawierają mangan i fosfor, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego naszego organizmu. Oznacza to, że w połączeniu ze zdrowym trybem życia i przy zachowaniu zbilansowanej diety makarony są jednym z niezwykle cennych źródeł energii, nawet dla osób dbających o figurę! Produkty zbożowe, w tym makarony nie przez przypadek znalazły się na podium Piramidy Zdrowego Żywienia opracowanej przez IŻŻ. Zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, powinny stanowić podstawę naszej diety – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
Polki przebadane na potrzeby kampanii deklarują, że makaron najczęściej gości u nich na stołach jako podstawa obiadu – przeważnie w formie spaghetti lub świderków.[2] O tym z jakimi składnikami warto jest go łączyć wyjaśnia ekspert:
Makaron nie musi być nudny i kojarzyć się tylko z kilkoma najpopularniejszymi składnikami, z którymi zwykle jest łączony. Sposobów na ciekawe dania z makaronem w roli głównej jest mnóstwo, a dodatkowo są one często bardzo proste w przygotowaniu. Najlepszym dodatkiem do makaronu są sezonowe warzywa, chude mięsa i świeże przeciery warzywne z przyprawami np. bazylią czy oregano. Danie warto polać odrobiną oliwy, dodać czosnek i mamy na talerzu smak słonecznej Italii w najlepszym wydaniu – dodaje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii
Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II” finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.
Makaronowe inspiracje Ani Jelonek:
Makaron świderki z warzywami i serem
- 100 g makaronu świderki
- 100 g szparagów lub fasolki szparagowej
- 80 g sera mozzarella lub gorgonzola
- 3 łyżki pestek dyni oraz słonecznika
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki posiekanej rukoli
- 4 łyżki tartego sera pecorino
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Maliny (10 szt.) lub pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
- Zagotować wodę, wrzucić makaron, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie dodać do makaronu pokrojoną fasolkę lub szparagi (na ok. 7 minut przed końcem gotowania).
- Gdy makaron i fasolka będą miękkie, odcedzić je na sitku, włożyć z powrotem do garnka.
- Dodać pokrojony na kawałki ser mozzarella i wymieszać. Dodać pestki dyni oraz słonecznika zrumienione na patelni, oliwę.
- Wymieszać, nałożyć na talerze, posypać rukolą , tartym serem oraz malinami lub pomidorkami koktajlowymi.
Sałatka z makaronem, jajkiem i serem
2 porcje
- 2 jajka
- 100 g sera typu mozzarella (kuleczki)
- 1/4 sałaty lodowej
- garść rukoli
- 4 rzodkiewki
- 1/4 ogórka szklarniowego
- 1 czerwona papryczka chili
- kiełki mieszane (garść)
- szczypiorek i natka pietruszki
- sól i pieprz
- makaron pełnoziarnisty penne 100 g
Sos:
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki jogurtu gęstego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka sera fromage
Przygotowanie:
- Jajka ugotować: włożyć do ciepłej wody, zagotować i od tego momentu liczyć 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek.
- Sałatę i rukolę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterki. Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka oraz cienko pokrojoną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki), kolki mozzarelli , posypać szczypiorkiem, natką oraz mixem kiełków, dodać ugotowany makaron. Polać sosem: w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Polać sałatkę sosem.
Makaronowe inspiracje Piotra Ceranowicza:
Makaron świderki z pesto z jarmużu oraz serkiem mascarpone
Składniki (4 porcje):
· Makaron świderki
· Jarmuż 150 g (liście bez łodyg)
· 100 g twardego sera typu parmezan
· 2 ząbki czosnku
· 100 ml oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno
· 100 g mascarpone
· Sól, pieprz
· olej
Przygotowanie:
· 50 g jarmużu smażymy w głębokim oleju by powstały chipsy następnie osączamy je na papierowym ręczniku i posypujemy solą
· Do miski miksera przekładamy pozostały jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni (30 g) i miksujemy powoli dolewając olejd.mazurek@partnersi.com.pl tel. (022) 858 74 58 w. 95 Marta Gryglewicz Partner of Promotion e-mail: m.gryglewicz@partnersi.com.pl tel. (022) 858 74 58 w. 83 Joanna Tomaszewska Krajowa Federacja Producentów Zbóż e-mail: biuro@kfpz.pl tel. 667 958 199667 958 199 O Krajowej Federacji Producentów Zbóż: Krajowa Federacja Producentów Zbóż jest apolityczną, samofinansującą się organizacją rolniczą, reprezentującą interesy polskich producentów zbóż. Od 2003 r. walczy o prawa ekonomiczne, socjalne i kulturowe swoich członków. Wśród działań strategicznych można wymienić: organizowanie kooperacji branżowej pomiędzy zrzeszonymi w Federacji, wymianę doświadczeń agrotechnicznych i rynkowych, a także zwiększenie możliwości alternatywnego zagospodarowania zbóż oraz eksportu. Członkami Federacji są: 1. Rolnicze Zrzeszenia i Stowarzyszenia Branżowe, 2. Spółki prawa handlowego, 3. Rolnicze Spółdzielnie, 4. Grupy Producenckie wszelkich form prawnych, 5. Gospodarstwa rodzinne. [1] Na podstawie wyników badania ilościowego, przeprowadzonego przez KB Pretendent na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” w marcu 2016 na próbie 241 kobiet w wieku powyżej 25 lat. [2] Na podstawie wyników badania ilościowego, przeprowadzonego przez KB Pretendent na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” w marcu 2016 na próbie 241 kobiet w wieku powyżej 25 lat.
Nadesłał: