Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” przypomina o roli śniadania


2016-04-21
Pożywne śniadanie to solidna dawka energii – szczególnie wtedy, gdy przed nami dzień wypełniony pracą, obowiązkami domowymi czy nauką. To co zjemy rano w dużej mierze może mieć wpływ na nasz nastrój i nastawienie na cały dzień. Dlatego powinniśmy przykładać większą wagę do tego, co jemy na śniadanie

Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”[1] wynika, że najpopularniejsze na polskich, śniadaniowych stołach jest pieczywo – aż 89% respondentek wskazało ten produkt zbożowy na pierwszym miejscu. Tuż za nim znalazły się płatki śniadaniowe. Według badania większość respondentek pamięta o śniadaniu, a aż 32% spożywa śniadanie razem ze swoimi dziećmi! Oznacza to, że śniadanie jest dla nas ważnym posiłkiem, jednak jak sprawić, żeby było również wartościowym i dawało nam energię ma cały dzień?

Przeczytaj również:

Pyszne i pożywne śniadanie to dawka pozytywnej energii na wiele godzin spędzonych poza domem. Po nocnej regeneracji, organizm aby ruszył pełną parą, potrzebuje witamin i składników odżywczych. Niestety coraz częściej Polacy jedzą w biegu lub w ogóle rezygnują ze śniadania, a to wielki błąd. Poranny posiłek wpływa także korzystnie na apetyt, pozwalając na kontrolę uczucia głodu w ciągu całego dnia. Co wybierać na śniadanie? Proponuję kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, omlety zbożowe lub płatki śniadaniowe z owocami i jogurtem. Pamiętajmy również o drugim śniadaniu. Idealne do tego będą własnoręcznie upieczone ciasteczka zbożowe i szklanka soku przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

 

Europejski Dzień Śniadania już 24 kwietnia, pamiętajmy o śniadaniu nie tylko wtedy, ale każdego dnia! Pomysły na pełnowartościowe posiłki oraz więcej informacji dotyczących produktów zbożowych i kampanii znajduje się na stronie: http://kfpz.pl/blog-kampanii

 

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

 

 

Śniadaniowy placek zbożowy

Składanki:

 

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków jęczmiennych
  • 1 łyżka płatków żytnich
  • banan
  • jajko

 

Dodatki:

 

  • ½ szklanki orzechów
  • szklanka soku

 

 

Przygotowanie:

 

W miseczce mieszamy płatki z jajkiem i bananem pokrojonym w kostkę. Smażymy placek na odrobinie oleju. Podajemy z orzechami i szklanką soku. Smacznego!

 

 

Kontakt dla mediów:

 

Dagmara Mazurek

Partner of Promotion

e-mail: d.mazurek@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 95

 

Marta Gryglewicz

Partner of Promotion

e-mail: m.gryglewicz@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 83

 

Joanna Tomaszewska

Krajowa Federacja Producentów Zbóż

e-mail: biuro@kfpz.pl

tel. 667 958 199667 958 199

 

O Krajowej Federacji Producentów Zbóż:

 

Krajowa Federacja Producentów Zbóż jest apolityczną, samofinansującą się organizacją rolniczą, reprezentującą interesy polskich producentów zbóż.

 

Od 2003 r. walczy o prawa ekonomiczne, socjalne i kulturowe swoich członków. Wśród działań strategicznych można wymienić: organizowanie kooperacji branżowej pomiędzy zrzeszonymi w Federacji, wymianę doświadczeń agrotechnicznych i rynkowych, a także zwiększenie możliwości alternatywnego zagospodarowania zbóż oraz eksportu.

 

Członkami Federacji są:

1.       Rolnicze Zrzeszenia i Stowarzyszenia Branżowe,

2.       Spółki prawa handlowego,

3.       Rolnicze Spółdzielnie,

4.       Grupy Producenckie wszelkich form prawnych,

5.       Gospodarstwa rodzinne.



[1] Na podstawie wyników badania ilościowego, przeprowadzonego przez KB Pretendent na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” w marcu 2016 na próbie 241 kobiet w wieku powyżej 25 lat.



Nadesłał:

Partner of Promotion

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl