Kasza w diecie fit - wielki powrót królowej na polskie stoły


2016-07-13
Apetyczna, sycąca, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim wartościowa - kasza. Dzięki swoim właściwościom odżywczym stanowi doskonały wybór na lekki i pożywny posiłek. Dlatego warto wprowadzać te małe ziarenka do swojego menu, szczególnie jeśli jesteś na diecie.

Kasza to jadalne nasiona zbóż w postaci lekko rozdrobnionej lub pozbawionej twardej łuski. Kasza może być produkowana prawie ze wszystkich rodzajów zbóż. Najczęściej w tym celu stosuje się grykę, jęczmień lub proso.

Przeczytaj również:

 

Szybkie i lekkie danie? Kasze będą do tego idealne, gdyż zależnie od rodzaju, potrzebują jedynie od dziesięciu do dwudziestu minut, aby były gotowe do spożycia. Możesz wybrać kasze gryczane, jęczmiennie, mannę, jaglane, kukurydziane lub kuskus – każdy wybór będzie doskonały
i wartościowym posiłkiem, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety.
Kasze są naturalnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza i potasu. Warto zaznaczyć także, że kasza jest polecana osobom dbającym o linię, a także sportowcom. Dzięki zawartemu w niej białku przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.

 

Według badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”, ponad 75% Polek zgadza się ze stwierdzeniem, że „jesteś tym, co jesz”, a dla ponad 67% respondentek zdrowa dieta w głównej mierze kojarzy się z dietą „bogatą w wartości odżywcze”. Tymczasem zaledwie 3% spożywa codziennie produkty zbożowe, w tym kasze. Polki preferują 3 najbardziej popularne odmiany kaszy – jęczmienną, mannę i gryczaną. Ta ostatnia z nich spożywana jest 2-3 razy w tygodniu przez blisko 24% badanych. Ale ponad 30% ankietowanych przyznała, że spożywa kaszę jaglaną, pęczak lub kuskus rzadziej niż 1 raz na tydzień, a prawie 40% nie jada w ogóle kaszy kukurydzianej.

 

- Kasze można wykorzystać na wiele sposobów. Są znakomitym dodatkiem do zup i drugich dań,
a nawet deserów. Kasza gryczana dobrze smakuje z duszonymi i pieczonymi mięsami, grzybami, nadaje się do gołąbków czy zapiekanek. Kaszę jaglaną można zapiec z owocami lub przyrządzić budyń. Duże pole do popisu daje kuskus – znakomicie pasuje do sałatek, grillowanych warzyw, deserów i zup. Zaletą tej kaszy jest to, że nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i po chwili jest gotowa do spożycia -
tłumaczy  dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek. 

 

„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii.

 

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

 

Zbożowe inspiracje Ani Jelonek

 

SAŁATKA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ

Składniki:

 

·         100 g kaszy jęczmiennej

·         100 g sera typu feta

·         1 średni zielony ogórek (albo 1 duży ogórek kiszony)

·         Papryka czerwona

·         2 pomidory

·         1 łyżka jogurtu naturalnego

·         sól, pieprz do smaku

·         kolendra lub pietruszka

 

Przygotowanie :

Przygotuj kaszę jęczmienną według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie umyj ogórka, następnie pokrój w kosteczkę. Paprykę i pomidory umyj, następnie pokrój je w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę przypraw do smaku solą, pieprzem i kilkoma listkami kolendry lub pietruszki. Dodaj łyżkę jogurtu i ponownie wymieszaj. Na wierzch dodaj kawałki sera feta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbożowe inspiracje Piotra Ceranowicza

 

Gołąbki z kaszą jaglaną trochę inaczej

Składniki:

·         1 szklanka kaszy jaglanej

·         500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

·         2 jaja

·         3 cebule

·         1 kapusta

·         2 puszki pomidorów bez skórki

·         1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego

·         1 łyżeczka cynamonu mielonego

·         Garść siekanej natki pietruszki

·         Garść siekanej kolendry

·         20g rodzynek

·         20 g kaparów

·         2 marchewki

·         Sól, pieprz, brązowy cukier

Przygotowanie:

·         Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut, następnie odlewamy wodę i wielokrotnie płuczemy zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta.  To sprawi, że kasza nie będzie gorzka. Następnie zalewamy kaszę wodą do wysokości 1 cm ponad kaszę i gotujemy.  W trakcie gotowanie przykrywamy i zmniejszamy gaz do najmniejszego i gotujemy jakieś 12 minut. Wyłączamy gaz i ostawiamy przykrytą kaszę w ciepłe miejsce by zmiękła całkowicie, a następnie studzimy ją.

·         Kapustę sparzamy  i usuwamy liście . Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.

·         Cebulę siekamy drobno i  smażymy na maśle, aż lekko zbrązowieje.

·         1/3 cebuli przekładamy do mięsa , dodajemy kaszę jaglaną , kapary, rodzynki, tartą marchewkę , siekane zioła, jajka i doprawiamy solą i pieprzem.

·         Zwijamy gołąbki dość ciasno.

·         Do reszty cebuli dodajemy pomidory , sól, pieprz i cukier oraz cynamon i kmin rzymski i dusimy chwilę. Sos powinien być pachnący i lekko słodki. Do sosu przekładamy gołąbki i dusimy jakieś 20-30 minut.

 

 

Kontakt dla mediów:

 

Dagmara Mazurek

Partner of Promotion

e-mail: d.mazurek@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 95

 

Marta Gryglewicz

Partner of Promotion

e-mail: m.gryglewicz@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 83

 

Joanna Tomaszewska

Krajowa Federacja Producentów Zbóż

e-mail: biuro@kfpz.pl

tel. 667 958 199

 

O Krajowej Federacji Producentów Zbóż:

 

Krajowa Federacja Producentów Zbóż jest apolityczną, samofinansującą się organizacją rolniczą, reprezentującą interesy polskich producentów zbóż.

 

Od 2003 r. walczy o prawa ekonomiczne, socjalne i kulturowe swoich członków. Wśród działań strategicznych można wymienić: organizowanie kooperacji branżowej pomiędzy zrzeszonymi w Federacji, wymianę doświadczeń agrotechnicznych i rynkowych, a także zwiększenie możliwości alternatywnego zagospodarowania zbóż oraz eksportu.

 

Członkami Federacji są:

1.                  Rolnicze Zrzeszenia i Stowarzyszenia Branżowe,

2.                  Spółki prawa handlowego,

3.                  Rolnicze Spółdzielnie,

4.                  Grupy Producenckie wszelkich form prawnych,

5.                  Gospodarstwa rodzinne.



Nadesłał:

Partner of Promotion

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl