Zdrowe przekąski sa w modzie
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez przekąsek podjadanych między posiłkami czy na deser po obiedzie. Mogą to być nie tylko słodycze, ale również wszelkiego rodzaju słone smakołyki.
Jednak te kupowane w sklepach zazwyczaj pełne są sztucznych dodatków, mnóstwa szkodliwego cukru czy soli, które nie dostarczają naszemu organizmowi żadnych wartości. Dziś pokażemy, jak możemy samodzielnie przyrządzić przekąski, zarówno na słodko, jak i na słono, które będą nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne i lekkie.
Na śniadanie
Ten posiłek większość z nas je w pośpiechu albo wcale! A przecież wystarczy sięgnąć po jogurt czy mleko, dodać do niego samodzielnie przygotowaną mieszankę płatków owsianych z suszoną żurawiną, orzechami lub płatkami migdałowymi, dodać pół łyżeczki cynamonu, aby otrzymać zdrową i dodającą energii przekąskę śniadaniową.
Z kolei ci, którym zależy na ograniczaniu węglowodanów w diecie mamy inną propozycję, a mianowicie kanapki bez pieczywa, czyli zawinięty w liść sałaty ser, wędlina, warzywo i odrobina oliwy. Taka wersja śniadania z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Na słodko
Problemem wielu osób jest nadmierna ilość słodyczy w diecie. Jednak słodkie przekąski wcale nie musza być niezdrowe. Oczywiście nie mamy na myśli batoników czy innych słodkości kupowanych w sklepach, lecz te samodzielnie przygotowane z odpowiednich składników. Najprostszym pomysłem są płatki owsiane bez mąki oraz tłuszczu. Mieszamy ze sobą banana, płatki owsiane oraz inne ulubione dodatki (suszone owoce, cynamon) , formujemy płaskie krążki na blasze i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 165 stopni C.Można równiez upiec dietetyczne muffinki, jak w tym przepisie: http://smaczniezdrowo.pl/muffinki-dietetyczne-ciasteczka-bez-maki/
Na słono
Zamiast sięgać po orzeszki z puszki w ogromnej ilości soli i innych dodatków, można po prostu podjadać oliwki lub orzechy nerkowca. Tłuste, niezdrowe frytki ziemniaczane można zastąpić tymi przygotowanymi z korzenia pietruszki czy marchewki. Możemy nimi również zastąpić chipsy, krojąc je w cienkie talarki i zapiekając z ulubionymi przyprawami, aż staną się chrupiące.
Jak widać zdrowe przekąski może przygotować każdy. Wystarczy odrobina pomysłowości i świadomości, które składniki są dla nas wartościowe.
Artykuł stworozny na podstawie: http://zycienaszczycie.pl/dieta-czy-sposob-zycia/
Nadesłał:
izobniow
|